Οι καυγάδες και οι συγκρούσεις των παιδιών είναι σχεδόν αναπόφευκτες. Αν ανατρέξουμε στα παιδικά μας χρόνια, σίγουρα, θα έχουμε να θυμηθούμε τσακωμούς με φίλους και συμμαθητές. Οι συγκρούσεις στην παιδική ηλικία, όσο περίεργο και αν ακούγεται, βοηθούν τα παιδιά.  Έρευνες δείχνουν, πως αν η δεξιότητα της επίλυσης συγκρούσεων δεν κατακτηθεί κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, στην ενήλικη ζωή είναι πολύ δύσκολοτο άτομο να μάθει να λύνει τις διαφορές του με ήπιο και διαλλακτικό τρόπο.

Σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, τα παιδιά επεκτείνουν την ικανότητά τους να εξισορροπούν τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τα θέλω τους με εκείνα των άλλων. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και το χαρακτήρα του.

Σύμφωνα με την Karen Stephens (ειδική σε θέματα ανάπτυξης παιδιών), τα παιδιά για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις συγκρούσεις, πρέπει πρώτα να μάθουν να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματά τους. Σε δεύτερη φάση πρέπει να μάθουν τον τρόπο για να διαχειρίζονται τα συναισθήματα αυτά, καθώς και τον τρόπο για να τα εκφράζουν.

Για να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, μπορούν να ακολουθήσουν κάποια από τα παρακάτω βήματα ή ακόμη και όλα τα βήματα μαζί:

  1. Το λεξιλόγιο των συναισθημάτων (συνδυάζοντας λέξεις με τις εκφράσεις του προσώπου, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τα συναισθήματα)
  2. Τοποθέτηση κανόνων και ορίων (τονίστε τους ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στη συναισθηματική και σωματική ασφάλεια και ξεκαθαρίζουμε ποιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές)
  3. Λειτουργούμε ως θετικό πρότυπο
  4. Ενθαρρύνουμε το διάλογο ως μέσω επίλυσης των συγκρούσεών μας
  5. Εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες για παιχνίδι με τα συνομήλικα παιδιά
  6. Αποφεύγουμε να λύσουμε εμείς το πρόβλημα του παιδιού- απλά το καθοδηγούμε, εάν το ζητήσει
  7. Καταδικάζουμε τη λεκτική και σωματική βία (« Δε σου επιτρέπω να χτυπάς άλλα παιδάκια, όπως δεν επιτρέπω και στα άλλα παιδάκια να σε χτυπούν»)
  8. Δείχνουμε στο παιδί τις επιλογές του

Θυμόμαστε ότι η υπομονή, η επιμονή και η σταθερότητα βοηθούν τα παιδιά να καταφέρουν να αναπτύξουν τη δεξιότητα της επίλυσης των συγκρούσεων . με αυτόν τον τρόπο τα βοηθάμε να επιλύουν τις διαφορές τους με εποικοδομητικό και διαλλακτικό τρόπο, τόσο ως παιδιά όσο και ως ενήλικες στο μέλλον.

Τσιφτζή Εμμ. Φωτεινή
Ειδική Παιδ/γος- Υποψήφια Διδάκτωρ Παν/μίου Θεσσαλίας
Επιστ. Υπεύθυνη του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΛΟΓΟΣ»